Dynia – czy nadaje się tylko na Halloween??

Słysząc nazwę tego, jakże smacznego warzywa, od razu wyobrażamy sobie pomarańczową kulę, która ma wycięte oczy i buzię, a w środek wstawioną świeczkę. Czy dynia faktycznie musi kojarzyć nam się jedynie z Halloween i straszeniem? Okazuje się, że nie. Dzięki niej może skutecznie zadbać o nasze zdrowie. Dynia jest smacznym warzywem, które możemy wykorzystać do wielu potraw. Dynia jest warzywem, które możemy na surowo wrzucić do sałatki, ale również zrobić z niej smaczną zupę, dżem czy ciasto. Dynia, a właściwie jej pestki, czy bardziej profesjonalnie, nasiona, są źródłem wielonienasyconych, które są bardzo ważne dla naszego organizmu. Natomiast miąższ dyni nie posiada wielu kalorii, w około 100 gramach odnajdziemy ich jedynie 25. Dynia jest również źródłem białka i witamin: A, tych z grupy B oraz witaminy C. Poza tym posiada również składniki odżywcze, takie jak: fosfor, magnez, żelazo i wapń. Poza tym, że dynia jest ważnym składnikiem diety każdego człowieka, może również służyć do zabawy. Jak wcześniej wspomniano, ze skóry dyni, po wybraniu z niej miąższu, można zrobić halloween’owy lampion. Będzie to swego rodzaju recykling, a i dzieci będą miały frajdę z takiego lampionu.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Mam nadzieję, że strona Ci się spodoba, zamieszam tutaj wpisy dotyczące sportu i rekreacji. Zapraszam do aktywnego komentowania i likowania mojego profilu na fb.
© Wszelkie prawa zastrzeżone